Leestips en Links
Leren stopt nooit. Elke dag brengt nieuwe inzichten. Ik laat me graag inspireren door de wetenschap: publicaties op gebied van gehechtheid, neurobiologie, adoptie, pleegzorg en trauma houd ik zo veel mogelijk bij. Daarnaast leer ik van iedereen die ik ontmoet, elke dag weer iets unieks.
Buiten de praktijk zijn de (ongerepte) natuur, muziek, literatuur en kunst wezenlijk. Een mens kan niet alles bijhouden of meemaken dus ik laat me ook graag inspireren door het gewone leven van alledag.
Laat ik een poging doen om een aantal boeiende en zinvolle boeken voor voetlicht te brengen. Belangrijke inspiratie vind ik in het werk van Dan Hughes, Pat Ogden, Janina Fisher, Dan Siegel, Bruce Perry, Deb Dana, Kim Golding , Frances Waters , Renee Marks, Richard Schwartz, Gabor Maté en Bessel van der Kolk. Op de site van Beacon House in de UK zijn informatiesheets, animaties en infographics te vinden met achtergrondinformatie over ontwikkelingstrauma, gehechtheid, traumagerelateerde dissociatie, splitsing en behandeling. Last but zeker not least zijn persoonlijke narratieven, ervaringsverhalen, documentaires en dergelijke over adoptie en afstandsgerelateerde thema’s een belangrijke bron van inspiratie.
Adoptie is voor iedere betrokkene anders. Project Adopted verzamelt woord en beeld en laat zien wat de invloed van afstand en adoptie is op het leven van individuele mensen. Aanrader.
In de bibliotheek van het Steunpunt Adoptie in België is een prachtig overzicht te vinden van adoptie, pleeg- en opvoedingsgerelateerde publicaties. De moeite waard om eens aan te klikken en te bekijken.
Voor wie het interessant vindt om te zien in welke landen geadopteerden geboren zijn, klikt u op dit filmpje (cijfers afkomstig van het CBS en het ministerie van Justitie en Veiligheid).
Voor de RINO-groep in Utrecht nam ik een podcast op over adoptie en pleegzorg, twee manieren om kinderen die niet bij hun geboorteouders kunnen of mogen blijven pedagogische permanentie te geven. Bij beiden staat verbinding centraal. Dat is na te lezen in dit interview.
Met Simon Benn ging ik in gesprek over herstel en het vinden van je eigen pad specifiek voor geadopteerden, deze podcast vind je hier.
Meer weten over pedagogische permanentie: luister de podcast in de serie een Goed Gesprek van Gerrie Douma, of lees de blog 1 en blog 2 op de site van Pedagogiek.nu
Er is een aantal organisaties van geadopteerden, afstandsouders en adoptie-ouders actief. Adoptievoorzieningen houdt hier het overzicht van bij, te vinden onder deze link. Van, voor en door geadopteerden en hun familieleden is er centrum INEA, loket waar informatie en steun verkregen kan worden.
Een solopraktijk betekent niet dat alle werkzaamheden solo worden uitgevoerd. Via intervisie en samenwerking is er contact en overleg met collegae.
Voor wie het leuk vindt om meer te lezen over gehechtheid, is er deze link naar ‘Blik op Hulp’ , deze link naar Augeo Magazine of dit interview in Ouders Centraal over gehechtheid en ouderschap.
Meer lezen over Sensorimotor Psychotherapy® kan via dit interview bij de RINO-groep of via een interview in het tijdschrift GZ psychologie.
De Adoptiepraktijk heeft regelmatig contact met en werkt waar mogelijk samen met de volgende praktijken en collegae:
ClarIT/Spindles, praktijk voor neurofeedback
Zo Zorgoplossingen Leeuwarden
Melody Psy-Care
Sensorimotor Psychotherapy Institute – VS
Sensorimotor therapeuten
Psychiatriepraktijk Leiblum
Zorgmeesters
Adoptiepraktijk Storsbergen
Bilts Psychologen en Psychotherapeuten
Adoptie , pleegzorg & trauma gerelateerde links:
Stichting Adoptie Voorzieningen
Pleegzorg
International Foster Care Organization
Better Care Network Nederland
KennisbureauTerMeulen
CORAM/BAAF
Haags Adoptie Verdrag
SAIA
Beacon House
NMT-Childtrauma
Trauma-academie/CELEVT