Wat is er jou overkomen? Wat is er met jou gebeurd dat je je nu zo voelt.. Wat is er met jou gebeurd dat je zo reageert.. Wat is er met jou gebeurd? Misschien wel de belangrijkste vraag die je als therapeut kan stellen. Het is de titel van het nieuwe boek van Bruce Perry…Read more »
COVID-19: onverwacht thuis met de kids
Nu de scholen gesloten zijn, staan veel gezinnen voor de uitdaging hoe ze hun dag gaan inrichten: hoe houd je het leuk in deze spannende tijden. Allereerst: zorg voor jezelf als ouder dan kan je ook goed zorgen voor degenen om je heen. Hoe doe je dat dan en daarna, hoe kom je de dag…Read more »
Praten over Corona / COVID-19
Het zijn onzekere tijden en hoe ga je daarmee om? Het nieuws staat bol van Corona, kinderen krijgen dingen mee maar wat doe je als ouder bij vragen?Hoe houd je de onzekerheid in toom? Een ding is inmiddels helder: wegrationaliseren werkt niet. Het is er. Het blijft. We moeten er ieder een eigen weg in…Read more »
In je hoofd kun je alles…
In je hoofd kun je alles Fietsen naar de maan op de wolken staan Strelen met je handen los lopen door een donker bos vechten als een tijger dansen met een elf Afscheid nemen zonder tranen Alles gaat vanzelf Theo Olthuis Mooie dichtregels van Olthuis.. in je hoofd kun je alles… ten…Read more »
Waar gaan jullie kinderen naartoe?
Deze vraag werd me in juli vorig jaar herhaaldelijk gesteld door buitenlandse collega’s op de internationale ICAR-6 adoptieconferentie in Montréal Canada. Gisteren, op het tweede Hechtingscongres van Logacom, gebeurde dit weer. De Engelse collega die kwam spreken was verwonderd dat wij in Nederland geen binnenlandse adoptie vanuit jeugdzorg kennen. Dat dit geen middel is om…Read more »
Ontbrekend verleden
Zojuist keek ik een gemiste uitzending van Kruispunt terug. Ontbrekend verleden. Drie volwassenen die in kindertehuis St. Anna in Halfweg woonden, keren terug en spreken met hun verzorgsters. Over zijn ontbrekend verleden zegt zegt één van hen, Stephan Sanders: “ Je begint aan een boek en de eerste vijf pagina’s zijn eruit”. De zoektocht naar…Read more »
25 jaar Haags Adoptieverdrag
Deze week, om exact te zijn op 29 mei jl., was het 25 jaar geleden dat het Haags Adoptieverdrag, oftewel verdrag ‘33: Convention of 29 May 1993 on Protection of Children and Co-operation in Respect of Intercountry Adoption” in werking trad. Kunnen we na 25 jaar zeggen dat het Verdrag heeft gedaan wat iedereen ervan…Read more »
Is adoptie nog van deze tijd?
Een nieuw jaar is aangebroken, op 18 januari as. is er een Algemeen Overleg (AO) over interlandelijke adoptie in de Tweede kamer. In mei van 2017 was er al een hoorzitting ter voorbereiding op dit AO. De toekomst van interlandelijke adoptie staat op de agenda. Is adoptie nog van deze tijd? De RSJ (Raad voor de Strafrechttoepassing…Read more »
Kinderen zoals Alicia
Ze staan in de kou, de kinderen zoals Alicia. Ons jeugdzorg systeem heeft geen antwoord op wat zij echt nodig heeft: een blijvende, voorspelbare en betrouwbare relatie met een volwassene – iemand die voor HAAR gaat, onvoorwaardelijk. Onverteerbaar. Op 26.11 had ik pas tijd om de documentaire te bekijken, de week was te vol en de…Read more »
Comfort en Joy: troost en plezier
Kinderen die in een adoptie of pleeggezin groot worden hebben ieder voor zich een bijzonder levensverhaal. Zij zijn de kinderen die niet opgroeien bij hun biologisch ouders, die dikwijls meerdere intense verliezen, trauma, soms mishandeling, vaak angst, verdriet en stress meegemaakt hebben. Meer en vaker dan zou moeten mogen. Soms zijn dit de kinderen voor…Read more »