‘In the world according to Bowlby, our lives from the cradle to the grave, revolve around intimate attachments.’
- Wallin, 2007

Wie ben ik

Mijn naam is  Anneke Vinke.
Ik heb orthopedagogiek gestudeerd in Nijmegen, met als specialisatie opvoedings-en gedragsproblemen bij jonge kinderen. Daarna heb ik als wetenschappelijk onderzoeker gewerkt bij de Universiteit Utrecht. Ik ben daar in 1999 gepromoveerd op een proefschrift over adoptie.  Ik ben Certified Advanced Practitioner Sensorimotor Psychotherapy ®  en Consultant -intern voor Sensorimotor Psychotherapy ®, getraind en gecertificeerd in het gebruik van het Neurosequential Model of Therapeutics (NMT™️) 
  Orthopedagoog (NVO),  Registerpsycholoog en supervisor Kind & Jeugd (NIP) en Lichaamsgericht Werkend Psycholoog (NIP). Daarnaast ben ik als GZ-psychologe en Orthopedagoog Generalist opgenomen in het BIG-register van de overheid. Ik ben  lid van de volgende beroeps- en professionele verenigingen: NIP, NVO, ESTD, SPIPA-NL.

Mijn eerste echte contact met adoptie was tijdens mijn stage in de jaren ’80 in een kinderpsychiatrische kliniek.  Na mijn afstuderen in 1991 kreeg ik de kans om me wetenschappelijk te verdiepen in adoptie via een promotieonderzoek. Dat mondde uit in een proefschrift over adoptie-ouderschap en uiteindelijk in de Adoptiepraktijk in 2006. Naast (interlandelijke) adoptie, houd ik me bezig met pleegzorg, trauma, gehechtheid en jeugdbescherming (o.a. kindermishandeling, diagnostiek en risicotaxatie). Een portret is te vinden op Project Adopted.

In de periode na mijn afstuderen tot de oprichting van de Adoptiepraktijk, heb ik de volle breedte van het jeugdbeschermingswerk verkend en uitgevoerd. Ik heb gewerkt als als hulpverlener, als onderzoeker, als docent/trainer en supervisor (universitair & HBO), als gedragswetenschapper in de jeugdbescherming (BJZ) en als senior (beleids)-adviseur/onderzoeker bij een commercieel adviesbureau (jeugdzorg). In 2006 heb ik besloten om terug te keren naar de klinische praktijk en heb  Adoptiepraktijk Vinke opgericht. Meer info over opleiding en ervaring kunt u vinden op Linkedin.

Ik ben gastmedewerker  bij de  Pedagogische Wetenschappen/ Forensische Gezinspedagogiek  aan de Universiteit Leiden en free-lance docent o.a. bij de RINO-groep  en bij de Trauma-Academie . Bij de laatste ben ik mede programma ontwikkelaar van de éénjarige opleiding vroegkinderlijk trauma kind en jeugd, die in 2024 is gestart.  Lesgeven is een manier om goed op de hoogte te blijven van recente inzichten uit onderzoek en kennis en ervaring over te dragen aan collegae pedagogen en psychologen. Ondertussen heb ik meerdere intervisiegroepen en volg ik onderzoek en ontwikkeling m.b.t. de behandelmethoden die ik inzet op de voet. Zo kan ik de meest actuele inzichten op het gebied van gehechtheidsproblemen en trauma verantwoord en op maat toepassen in de Adoptiepraktijk.

Tussendoor probeer ik af en toe wat wetenschappelijks te schrijven,  houd regelmatig een praatje op congressen of themadagen en ben sinds 2018 betrokken bij het jaarlijkse hechtingscongres van Logacom. Een bloemlezing van een en ander is hier te vinden.

Sinds 2013 ben ik in Nederland de locale coördinator voor de opleiding Sensorimotor Psychotherapy® (SP) en organiseer trainingen in deze therapie methode namens het Sensorimotor Psychotherapy Institute  in Broomfield Colorado (VS) . De trainingen vinden plaats in Amersfoort bij Atelier300c – trainingen zijn toegankelijk voor Post Master opgeleide GGZ professionals. SP therapeuten in Nederland kunnen zich aansluiten bij het Nederlandse Chapter van SP, i.c. de Vereniging SPIPA-NL.

Vanaf 2018 ben ik buitengewoon lid van de afdeling rechtspraak van de RSJ.

Als familierechtelijk rapporteur, verzorg ik af en toe pro justitia rapportages via het NIFP.